מאיר שלו מספר על יעקב איצקוביץ’

מאיר שלו, מהסופרים המוצלחים במדינת ישראל, משתף בסיפור המרגש של פרופסור דרור שדה והמורה לטבע יעקב איצקוביץ’:

לפני שנים פגשתי אדם מיוחד במינו, פרופ’ דרור שדה ז”ל. פרופ’ שדה היה פיזיקאי ואני שאלתי אותו מדוע בחום בתחום הזה.

הוא סיפר לי סיפור מעניין: בשנת 1943 הוא היה תלמיד כיתה ג’ ב”בית הספר לנערים עובדים” בחיפה. היה להם שם מורה לטבע ששמו יעקב איצקוביץ. במשך שנה תמימה לימד המורה איצקוביץ את כיתה ג’ ב”בית הספר לנערים עובדים” בחיפה רק על צמח אחד, ששמו העממי הוא “אל תיגע בי” ושמו המדעי הוא “מימוזה ביישנית”. לצמח הזה יש תכונה מעניינת: עליו נסגרים במהירות כשנוגעים בו כדי להרתיע את הבהמה שרוצה לאוכלו, וגם בתנאי שרב ובמשך הלילה. ובכן, במשך שנה תמימה, שנת הלימודים 1943 כולה, למדו ילדי כיתה ג’ של “בית הספר לנערים עובדים” בחיפה רק דבר אחד – את התנהגותה של המימוזה הביישנית. הם גידלו אותה בחדר הטבע, טיפלו בה, השקו אותה, צפו בה וחקרו אותה. המורה יעקב איצקוביץ גם הוציא אותם אל הכרמל לעקוב אחריה במקום חיותה הטבעי.

פרופ’ שדה סיפר לי שאיצקוביץ מינה אותו להיות האחראי על כיבוי האור בחדר הטבע, וכך הוא הבחין בדבר מענין – שאופן הסבירה של העלים בלילה שונה מסגירתם באור יום. לא אכנס לפרטים, אבל המורה בדק ומצא שמדובר בתגלית של ממש ודרג לפרסמה בעיתון מדעי.

“בכיתה ג’ ההיא היינו שמונה תלמידים”, סיפר לי פרופ’ שדב, “שלושה נעשו מהנדסים, שתיים היו למורות, אחד משפטן ושניים פרופסורים באוניברסיטה. אני מאמין שיעקב איצקוביץ תרם לכך תרומה של ממש”.

“האם מישהו מכם עסק בבוטניקה?” שאלתי.
“לא” הוא אמר, “אנחנו לא למדנו ממנו בוטניקה, אנחנו למדנו ממנו לחקור וללמוד ולגלות”.

“והמשכתם ללמוד איתו גם בשנים הבאות?”

“לא,” אמר פרופסור שדה, ” בסוף אותה שנה התלוננו כמה הורים שהמורה יעקב איצקוביץ לימד אותנו רק על צמח אחד ולא הספיק את כל תוכנית הלימודים, ומנהל בית הספר פיטר אותו”.

המימוזה הביישנית בפעולה: http://www.youtube.com/watch?v=g0LFBM3hOLs