קבוצת הלימוד בפייסבוק
המורה יעל חצרוני מספרת כיצד העזה לפתוח את גבולות הכיתה ולהגיע למקומות שלא חשבה שתוכל להגיע אליהם:
כשסיימתי את לימודי ההוראה והתחלתי ללמד לפני למעלה מעשור, לא הומצא עדיין המונח “רשת חברתית”, מכשירים כמו טלפון סלולרי חכם או טאבלט נשמעו כמעט כמו מדע בדיוני והמונח “כיתה הפוכה” לא שימש לתיאור גישה פדגוגית חדשנית, אלא כמאטפורה לכיתה מבולגנת במיוחד…
בדיוק מסיבה זו כאשר פנתה אליי אחת התלמידות בכיתת הפיזיקה המוגברת שלי וביקשה להקים קבוצת לימוד בפייסבוק, אני חייבת להודות שקצת חששתי. למרות החשש ולמרות ההיכרות המאוד בסיסית שלי עם הפלטפורמה לא יכולתי שלא לשמוח מרוח היזמות של אותה תלמידה שביקשה להמשיך את השיח שנוצר בכיתה ולהרחיב אותו גם בין השיעורים. כמובן שהסכמתי להצעה.
בשבועות שלאחר מכן העליתי קישורים לסרטונים מעניינים לקבוצה, הפניות לאתרים רלוונטיים ואתגרי חשיבה. להפתעתי, לא רק שהתלמידים לקחו חלק בשיח אלא שהם החלו להעלות תוספות ורעיונות משלהם. כך גיליתי שאחד מתלמידי לומד במקביל ללימודי המגמה גם קורס מקוון בפיזיקה של לא פחות מאויניברסיטת סטנפורד! (https://www.udacity.com/course/ph100)
בכל שבוע הוא העלה לקבוצה תרגיל מתוך הקורס אותו הוא לומד ובעקבות זאת הצטרפו עליו לקורס עוד תלמידים נוספים. אני כמובן שמחתי לסייע בכל פעם שביקשו את עזרתי. בתום מספר חודשים כל התלמידים זכו בתעודת סיום קורס של האוניברסיטה היוקרתית.
בזכות העבודה בין השיעורים יכולתי להכין את עצמי טוב יותר לכל מפגש בבית הספר. ידעתי אילו דברים לא היו ברורים, ידעתי מי הבין ומי זקוק לרענון, מי לומד טוב בקבוצה ומי זקוק להסבר פרטני. לפתע ההספק שלי בכל שיעור היה גבוה בהרבה והתלמידים ידעו שאם משהו לא הובן כראוי, תמיד אפשר להשלים אותו בין השיעורים וכך אפשר להתקדם מהר יותר בחומר הלימוד.
לקראת בחינות הבגרות של השנה שעברה קבוצת הלימוד שצפה וגעשה. התלמידים נעזרו אחד בשני על מנת להתייעץ וללמוד בצוותא, תלמידה שהייתה שקטה מאוד בכיתה התגלתה לחבריה כנכס חשוב כאשר הצליחה לעזור לכולם לפתור שאלה קשה במיוחד ואף הודתה בפניהם שבכיתה קשה לה לבוא לידי ביטוי, אך בקבוצת הפייסבוק היא מוצאת את מקומה (ובעקבות זאת היא זכתה להערכה ותשומת לב מצד חבריה גם בשיעורים האמיתיים).
לקראת סוף השנה הגיעו אליי לשיעור האחרון אימהות של שניים מתלמידיי. הן הפתיעו אותי ואותם כאשר הביאו עוגה מקסימה וחגיגת סיום שנת הלימודים. אחת האמהות פנתה אליי ואמרה: “כששאלתי את דור מה הוא עושה כל היום בפייסבוק והוא אמר לי שהוא לומד פיזיקה, חשבתי שהוא סתם סרקסטי, אך כאשר הציונים התחילו לעלות וכשהצורך במורה הפרטי שלו נעלם, הבנתי שאולי הוא לא צחק.”
תמיד חששתי משינויים וטכנולוגיה אף פעם לא באמת הייתה מובנת לי, אך לשמחתי דווקא התלמידים שלי עזרו לי לקפוץ למים ולימדו אותי שיעור חשוב.